S tím pokračovaly i změny organizační struktury. Závod ve Vrdech byl nějaký čas součástí n.p. Pardubické cukrovary, od roku 1958 patřil zase pod Kolínské cukrovary. V roce 1981 se stal koncernovým podnikem, aby se o osm let později změnil na státní podnik.
Po privatizaci se stává v roce 1991 součástí akciové společnosti Union cukr Kolín, do které vstupuje francouzský kapitál. Francouzští vlastníci společnost, ve které kromě Vrdů figurovaly cukrovary v Českém Brodu, Cerhenicích a Nymburce na přelomu let 1997/8 kapitálově zcela ovládli – a postupně zavřeli. Ve Vrdech se provoz po 142 letech zastavil 3. 3. 1998.
Tehdy asi jen málokdo věřil, že zdejší cukrovar, poté co společnost upadla do konkurzu, nepotká stejný osud, jako jeho někdejší souputníky – totiž postupná změna v mrtvé ruiny. Avšak i zázraky se občas dějí. Zásluhou tehdejšího odpovědného a prozíravého vedení byl cukrovar v okamžiku zrušení výroby skutečně hermeticky uzavřen, to zabránilo jinak a jinde obvyklému drancování. I díky tomu se na podzim 1999 našel kupec – společnost Dehtochema Bitumat podnikatele Otakara Moťky. Přestože výrobní program této společnosti z Bělé pod Bezdězem byl zaměřen především na výrobu střešních krytin a hydroizolačních materiálů, ve Vrdech skutečně obnovil výrobu cukru.
První kampaň 2000/2001 byla kvůli nedostatku suroviny „slabší“, zpracovalo se při ní 62 000 tun řepy, která se „proměnila“ na 16 000 t cukru.
S novou kapitolou fungování cukrovaru jsou spojeny další rekonstrukční a modernizační práce. Nastupuje automatizace, je nainstalován nový řídicí systém Centum CS 1000 od společnosti Yokogawa. Opět roste zpracovatelská kapacita – z 1 200 t řepy denně na 1 500 t a následně až na konečné tři tisíce tun za 24 hodin.
Ale opět se objevuje problém se zajištěním dostatku suroviny, tj.řepy. Cukrovka, která se pěstovala v blízkém okolí, již nemohla stačit. Zemědělci vzhledem k evidentní postupné likvidaci českého cukrovarnictví omezovali osevní plochy. To cukrovar v posledních letech donutilo nakupovat řepu až na Jičínsku. Již dříve se v zájmu využití výrobní kapacity ve Vrdech např. zpracovával i surový cukr z Ovčár nebo Nymburka.
Cukr z Vrdů šel pro svoji kvalitu vždy velice dobře na odbyt, a to nejen v tuzemsku. Jako z jediného cukrovaru v rámci Kolínských cukrovarů putovala většina produkce do zahraničí.
Za dobu existence cukrovarnického závodu opouštěl cukr jeho brány v nejrůznějších podobách. Jako kostky, moučka, nebo dokonce v pětikilových homolích. Převážně však jako krystal v padesáti nebo stokilových pytlích. V 70. a 80. letech pak i v malospotřebitelských jedno nebo pětikilových baleních. Pro pověstný krystal si do Vrdů jezdili i pekaři z Moravy, ve velkém ho zde nakupovaly čokoládovny, likérky, výrobci nealkoholických nápojů a dětské stravy.
V poslední kampani cukrovar vyrobil 45 000 tun „bílého zlata“.
Vyráběli zde vynikající lidé, kterých se tu vystřídaly tisíce. Ve 30. letech minulého století v kampani pracovalo 900 zaměstnanců. V 90. letech to bylo stále ještě 600 lidí – po dvou stovkách na směně. Stálých přitom bylo kolem 120, ostatní byli kampaňoví brigádníci, kteří zastávali převážně práce, u kterých více než o kvalifikaci šlo o fyzickou sílu.
Jak se závod modernizoval, požadavků na pracovní síly ubývalo. V kampani 1997/8 to bylo již jen 85 lidí, tu úplně poslední v roce 2005 zvládlo pouhých 70 pracovníků.
Vše se radikálně změnilo v momentě, kdy se majitel rozhodl přebudovat závod ve Vrdech na výrobnu bioetanolu – bezvodého lihu, sloužícího jako částečná náhražka fosilních surovin v motorových palivech. A tak se místní cukrovar definitivně změnil na lihovar Ethanol Energy, a.s..
© 2023 Ethanol Energy a.s. | Vytvořila společnost ML Promotion s.r.o.